Friday, September 23, 2016

KEPUTUSAN PERTANDINGAN INVENTION, INNOVATION AND DESIGN EXPOSITION - IIDEX2016


Majlis Penutup IIDEX 2016 berakhir semalam secara rasminya telah disempurnakan oleh YB Datuk Mary Yap Kain Ching, Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi.


Turut hadir Profesor Emeritus Dato’ Dr Hassan Said, Naib Canselor dan YBhg. Dato’ Sri Zukri Samat, Pengarah Urusan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB).


Majlis Perasmian Penutup IIDEX 2016 itu  telah berlangsung di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC) UiTM Shah Alam.


 Penerima Grand Award Penerima Diamond Junior Inventor Award

Ekspo Reka Cipta, Inovasi dan Reka Bentuk (IIDEX) boleh menjadi platform pertama untuk pelajar menonjolkan bakat mereka cipta produk komersial serta mesra alam. IIDEX yang dianjurkan Institut Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (IRMI) Universiti Teknologi MARA (UiTM), memasuki edisi ke-12 tahun ini dan mendapat penyertaan kampus cawangan UiTM, universiti swasta serta sekolah.

Naib Canselor UiTM, Prof Emeritus Datuk Dr Hassan Said, berkata IIDEX mula membuka peluang kepada sekolah menyertai ekspo itu pada tahun 2015 dan sambutan diterima amat memberangsangkan. "Untuk menggalakkan penyertaan sekolah, kita mengenakan yuran penyertaan minimum kerana bukan semua sekolah mempunyai bajet tinggi untuk menyertai ekspo seperti ini. "Apa yang penting, pelajar dapat berinovasi, meningkatkan keyakinan mempamerkan produk di sini setaraf ciptaan peserta di peringkat universiti," katanya selepas Majlis Penutup IIDEX 2016 di Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC) di sini, hari ini.

Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Gombak yang disertai tiga pelajar Tingkatan Empat iaitu Fatin Nadhirah Ahmad Tarmizi, Nur Nabilah dan Umroh Laman Abdul Rohman diumum pemenang Junior Inventor dengan produk jubin mesra alam yang dihasilkan daripada kulit telur. Fatin Nadhirah berkata, mereka mendapat idea menghasilkan jubin daripada kulit telur selepas melihat bahan itu dibuang setiap hari ketika berada di asrama. "Kami tampil dengan idea menghasilkan jubin mesra alam seperti dipamerkan di ekspo ini," katanya. IIDEX 2016 menerima 745 penyertaan dan 108 daripada adalah dari peringkat sekolah.
http://www.bharian.com.my/node/195492

Tahniah kepada semua Pemenang
Berikut adalah senarai pemenang:


Foto-foto sekitar majlis penutup

 

  

 

 
 
Reka Cipta, Exposition Innovation & Design (iidex2016) adalah Pameran Antarabangsa tahunan dan Pertandingan anjuran Universiti Teknologi MARA (UiTM). Fokus iidex2016 adalah selaras dengan teras ketiga Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara yang Meningkatkan Penyelidikan dan Inovasi.

Tema iidex2016 ini, "revving Inovasi Soaring Pengkomersilan", bersedia untuk meningkatkan budaya inovasi di kalangan pelajar dan penyelidik, menggalakkan kerjasama antara ahli akademik dan industri serta inovasi mengkomersialkan dan ciptaan


 

0 comments:

Contact Me

Snap & Read with QRCODE Reader

http://zxing.appspot.com/generator/