Telegram

 Telegram 

2023
How to create a topic in a group chat on Telegram

Telegram telah berkembang menjadi salah satu aplikasi pemesejan segera yang paling popular. Populariti ini terutamanya berpunca daripada keupayaan untuk mencipta kumpulan besar-besaran yang boleh melebihi lebih daripada 500 pengguna. Ini membolehkan komuniti yang berbeza berkembang maju dan berkongsi idea antara satu sama lain. Tetapi terdapat banyak kumpulan dengan terlalu ramai pengguna bercakap tentang subjek yang berbeza. Justeru untuk menyelesaikan isu ini, kemas kini Telegram baru-baru ini memperkenalkan topik. Jadi, jika anda sangat aktif di Telegram dan ingin mengurus kumpulan anda dengan lebih baik, maka inilah semua yang anda perlu tahu tentang topik dalam Telegram.

Apakah topik dalam sembang kumpulan di Telegram?

Topik ialah cara baharu untuk mencipta ruang khusus dalam kumpulan dalam Telegram. Dengan cara ini, komuniti yang lebih besar boleh mencipta ruang khusus di mana mereka boleh bercakap tentang niche/Topik  yang berbeza. Setiap topik dalam Telegram mempunyai sembang individu sendiri, yang membantu memastikan perbualan teratur. Topik boleh dibuat oleh pentadbir kumpulan dan anda boleh memilih ikon dan nama individu untuk mengenal pasti topik dengan lebih baik. Topik adalah seperti saluran dalam pelayan Discord. Oleh itu, jika anda pernah menggunakan Discord, maka topik dalam Telegram akan menjadi biasa kepada anda.

Cara membuat topik dalam sembang kumpulan di Telegram.
Anda perlu memenuhi beberapa keperluan untuk mencipta dan menggunakan topik dalam Telegram. Gunakan bahagian pertama untuk membiasakan diri dengan keperluan ini dan bahagian seterusnya untuk mencipta dan menggunakan topik dalam kumpulan Telegram anda.

Panduan langkah demi langkah:
Setelah anda mengemas kini apl Telegram kepada versi yang sesuai, anda boleh menggunakan langkah di bawah untuk membantu anda membuat dan menggunakan topik dalam kumpulan Telegram anda. Mari kita mulakan.
Langkah 1: Buat topik baharu
Nota: Kami akan menggunakan app desktop untuk panduan ini, tetapi langkahnya akan sama jika anda menggunakan app mudah alih.

Buka app Telegram dan navigasi ke kumpulan berkenaan di mana anda ingin mencipta dan mendayakan topik. Sekarang klik nama Kumpulan di bahagian atas sembang.
Sekarang klik ikon menu 3 titik 3-dot (More) menu icon di penjuru kanan sebelah atas.
Click and select Manage group.
Klik dan pilih Urus kumpulan.Click and enable the toggle for Topics.
Klik dan on kan untuk Topik.

Now click Save at the bottom to save the changes made to the group.
Sekarang klik Simpan di bahagian bawah untuk menyimpan perubahan yang dibuat pada kumpulan.


Close the group options and click Create topic in the group chat space. If you already have a topic created, then click the 3-dot (More) menu icon in the top right corner and select Create topic.
Tutup pilihan kumpulan dan klik Cipta topik dalam ruang sembang kumpulan. Jika anda sudah mempunyai topik yang dibuat, kemudian klik ikon menu 3 titik (Lagi) di penjuru kanan sebelah atas dan pilih Cipta topik.
Type in a title for the new topic you’re creating at the top.
Taipkan tajuk untuk topik baharu yang anda buat di bahagian atas.

Click and select an emoji for your Topic.
Klik dan pilih emoji untuk Topik anda.
Click Create.
Klik Buat.

Done ---------------------------------------------------------------------------

eKuiz
Melalui Instant Messaging (IM) Telegram

0 comments:

Contact Me

Snap & Read with QRCODE Reader

http://zxing.appspot.com/generator/