Saturday, August 13, 2016

Prisma app turns your photos into works of art - Mengubah Gambar Menjadi Seni Moden

PRISMA: Turn Every Photo into Art - Using Artificial Intelligence
Aplikasi Prisma - Mengubah Gambar Menjadi Seni Moden Melalui Pelbagai Pilihan Penuras Menarik. Prisma mengubah gambar anda ke dalam karya-karya seni menggunakan gaya artis terkenal: Van Gogh, Picasso, Levitan, serta perhiasan yang terkenal di dunia dan corak. Gabungan unik rangkaian neural dan kecerdasan buatan membantu anda menghidupkan kenangan manis ke dalam karya seni abadi.

Sejak pelancarannya pada bulan Jun yang lalu, Prisma telah menjadi applikasi grafik yang hit telefon pintar sekarang. Walaupun ia tidak menarik perhatian masyarakat dunia seperti permaianan Pokemon Go yang melonjak sebagai aplikasi yang paling cepat mendapat  10 juta muat turun, pengguna mungkin telah melihat imej berwarna-warni dari app Prisma yang telah menyerang media sosial seperti Instagram.

Aplikasi ini telah dicipta oleh Alexey Moiseenkov (Russian: Алексей Моисеенков), dan ia telah dilancarkan sebagai aplikasi mudah alih percuma.

Seminggu selepas pelancarannya, aplikasi mendapat populariti dan menerima lebih 7.5 juta muat turun dan lebih 1 juta pengguna aktif pada Julai 2016. Ia bermula  pada iOS di Apple App Store pada minggu pertama bulan Jun dan ia menjadi aplikasi terkemuka  di Rusia dan negara-negara jiran yang lain.

Pada 19 Julai 2016, pemaju melancarkan versi beta aplikasi untuk Android dan ia ditutup beberapa jam kemudian oleh pemaju selepas menerima maklum balas daripada pengguna. Ia kemudiannya dikeluarkan kepada umum pada 24 Julai 2016 pada Google Play.

Kini ia boleh didapati di kedua-dua IOS dan Android, Prisma telah mendapat lebih daripada 32 juta muat turun setakat ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif Aleksey Moiseenkov.


Pengasas 
Prisma Labs CEO Alexey Moiseenkov.

"Kami tidak menjangkakan pertumbuhan itu," kata Moiseenkov dalam satu temu bual. "Ia adalah benar-benar besar."

Moiseenkov berkata beliau mendapat ilham sebahagiannya oleh kajian 2015 dari Universiti Tübingen di Jerman dengan nama  A Neural Algorithm of Artistic Style, yang menggunakan kecerdasan buatan (AI) untuk mencipta imej dengan menggunakan gaya artis ikonik.

Pada bulan Julai 2016, ia mengumumkan bahawa mereka sedang dalam pembangunan versi video dan realiti maya pula seperti Artisto http://thenextweb.com/apps/2016/08/03/artisto-prisma-video/
https://igcdn-videos-b-6-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfl1/t50.2886-16/13728668_270746623284026_421494785_n.mp4


Prisma merancang untuk menambah sokongan video dalam beberapa minggu akan datang. Moiseenkov berkata ciri itu dilakukan, tetapi pasukan itu adalah memastikan pelayannya akan dapat mengendalikan kemas kini.
Baru-baru in lawatan Moiseenkov kepada ibu pejabat Facebook di California telah membawa beberapa spekulasi bahawa Prisma akan juga diambil alih oleh gergasi rangkaian sosial tersebut.
Ketika dihubungi untuk mendapatkan komen, seorang jurucakap Facebook menafikan khabar angin itu dan berkata syarikat itu tidak mempertimbangkan pengambilalihan Prisma. Moiseenkov enggan mengulas mengenai lawatannya di luar bahawa mesyuarat itu adalah "benar-benar swasta."

Aleksej Gubarev, pelabur Prisma dan Ketua Pegawai Eksekutif Servers.com, berkata dalam satu wawancara bahawa Prisma telah berbincang dengan beberapa syarikat-syarikat "atas" Amerika Syarikat dan Cina berteknologi, tetapi enggan mengulas lanjut. Beliau berkata Prisma adalah hampir menyelesaikan satu pusingan pembiayaan, tetapi tidak mendedahkan berapa banyak yang telah dibangkitkan.


Lain-lain pelabur Prisma semasa termasuk syarikat berteknologi Federation My.com (di mana Moiseenkov sebelum ini bekerja sebagai pengurus produk) dan Gagarin Capital, yang turut melabur dalam MSQRD.


beliau berkata Prisma satu hari boleh membantu meningkatkan gambar dan video dengan cara yang lain. API sedang dibina untuk membolehkan perniagaan menggunakan penapis apl untuk pengeluaran video profesional dan cetakan

Kaedah penggunaan Prisma 
Download prisma secara percuma disini 
http://prisma-ai.com/ 
Dalam Prisma, pemain memuat naik foto dari telefon pintar mereka, kemudian memilih antara salah satu daripada beberapa gaya seni yang berbeza diilhamkan oleh kerja-kerja termasuk The Great Wave. imej kemudian naik ke awan, di mana algoritma apl akan "menarik imej dari awal," kata Moiseenkov, mencari bulatan dan garis dalam gambar untuk mengubah ke dalam kerja-kerja seni dalam beberapa saat.


Pengguna boleh menyimpannya atau muat naik terus ke Facebook atau Instagram, serta berkongsi kepada aplikasi lain. Kemas kini baru-baru ini kini membolehkan pengguna secara automatik menggunakan imej mereka sebagai profil Facebook photo. Pengguna juga boleh melihat imej dalam bentuk sebeleh meyebelah, supaya mereka dapat melihat bagaimana perubahan kelihatan sebelah menyebelah.


Prisma hadir dengan pilihan lebih 30 jenis penuras berbeza dan rekaan antaramuka yang ringkas untuk pengguna mengubah gambar yang dirakamkan mereka kepada sebuah seni moden.
Beberapa eksperimen saya menggunakan Prisma dan diintegrasikan dengan Instagram saya  sekitar awal bulan Ogos 2016
Some of my experiments using Prisma App and integrated with my Instagram around early August 2016
#prisma

sumber / source:
http://prisma-ai.com/ 
https://www.instagram.com/prisma/
https://www.facebook.com/getprisma/


News
http://www.theverge.com/2016/7/19/12222112/prisma-art-photo-app

https://techcrunch.com/2016/06/24/prisma-uses-ai-to-turn-your-photos-into-graphic-novel-fodder-double-quick/
http://www.telegraph.co.uk/technology/2016/07/23/prisma-the-worlds-coolest-new-app-taking-over-your-instagram2/
http://www.usatoday.com/story/tech/news/2016/08/09/prisma-app-turns-your-photos-into-works-art/88399424/

0 comments:

Contact Me

Snap & Read with QRCODE Reader

http://zxing.appspot.com/generator/