Thursday, March 23, 2017

Malaysia Launches World’s First Digital Free Trade Zone - DFTZ

Malaysia secara rasmi melancarkan inisiatif Zon Perdagangan Bebas Digital (Digital Free Trade Zone -DFTZ) di Forum Transformasi Global pada 22 Mac 2017. DFTZ adalah sebahagian daripada  Halatuju Strategik E-Dagang Kebangsaan Malaysia ( Malaysia's National E-Commerce Strategic Roadmap) , yang bertujuan untuk pertumbuhan e-dagang dua kali ganda daripada 10.8% kepada 20.8% pada tahun 2020.

Ringkasan Segala DFTZ

The DFTZ merupakan inisiatif yang bertujuan untuk mengambil kesempatan ke atas pertumbuhan ekonomi internet, dan menggalakkan pertumbuhan e-Commerce di Malaysia, dengan menjadikan Malaysia hab serantau utama bagi industri e-Dagang di rantau Asia Tenggara. Adalah dijangkakan bahawa DFTZ akan terdiri daripada tiga unsur:

a) Hub eFulfilment

eFulfilment Hub pertama akan terletak di KLIA Aeropolis, sebuah laman fizikal terletak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. The eFulfilment Hub akan berkhidmat sebagai kemudahan strategik untuk pelepasan kastam, pergudangan dan logistik.


b) Perkhidmatan Hub Satelit

The Satellite Services hub akan beroperasi sebagai hab digital untuk syarikat-syarikat internet yang berkaitan dengan global dan tempatan mensasarkan pasaran Asia Tenggara, memudahkan hujung-ke-akhir sokongan, rangkaian dan perkongsian pengetahuan bagi industri e-Commerce. Pertama hab Satellite Services akan ditempatkan di Kuala Lumpur Internet City, di Bandar Malaysia. The Satellite Services hub akan terdiri daripada kemudahan seperti pejabat dan ruang bersama bekerja, di luar talian ke talian bilik pameran, pusat latihan dan kawasan tanah lapang untuk aktiviti kemasyarakatan.

c) Platform eServices

Platform eServices akan melengkapkan kedua-dua Services Hab satelit dan inisiatif eFulfilment Hub dengan menyediakan sistem diselaraskan untuk menyambung secara digital pengguna dengan perkhidmatan kerajaan dan perniagaan, untuk pengurusan yang cekap pelepasan kargo dan proses lain yang berkaitan dengan perdagangan rentas sempadan.

Pada masa sekarang, ia difahami bahawa DFTZ akan berkuat kuasa di dalam fasa. Fasa awal, yang akan dilancarkan sebelum akhir 2017, akan penubuhan Hub eFulfilment. Ia dijangka bahawa kemudahan pertama (oleh Alibaba) akan dilancarkan pada akhir 2019.

Pengerusi Eksekutif Alibaba dan usahawan internet, Jack Ma telah dilantik sebagai  penasihat ekonomi digital kepada kerajaan Malaysia


Sumber: http://www.bharian.com.my/node/209264Syarikat gergasi e-perniagaan China itu, Alibaba Group Holding Limited merancang untuk menubuhkan sebuah hab pengedaran serantau di Malaysia bagi menampung pertumbuhan perniagaan pantas syarikat itu di rantau ini, kata dua sumber yang mengetahui rancangan itu.Hab itu akan dibina dalam kawasan Aeropolis Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) , sebuah kawasan pembangunan dengan keluasan 9,995 hektar yang dikendalikan syarikat pengendali lapangan terbang Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan dijangka menjana lebih RM7 bilion pelaburan tempatan dan asing.read more about DFTZ


The Digital Free Trade Zone (DFTZ) is the world's first special trade zone that will promote the growth of eCommerce by providing a state-of-the-art platform for SMEs and enterprises to conduct the businesses and services.


About Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC)

Malaysia Digital Economy Corporation or MDEC (formerly known as Multimedia Development Corporation Sdn. Bhd.) is the lead agency in driving the digital economy in Malaysia under the Ministry of Communications and Multimedia Malaysia. Since its inception 20 years ago, MDEC’s mission is to develop the nation’s digital economy. MDEC’s implementation efforts are centred on driving investments, building local tech champions, catalysing digital innovation ecosystems and propagating digital inclusivity.

MDEC is also responsible to ensure that Malaysia plays an integral part in developing and nurturing talent to drive digital innovation around the world, while attracting participation from global ICT companies to invest and develop cutting edge digital and creative solutions in the country.

To know more about MDEC’s efforts and initiatives in driving Digital economy, please visit www.mdec.my or follow us on:

Facebook: @MyMDEC
Twitter: @mym


#digitalmalaysia

0 comments:

Contact Me

Snap & Read with QRCODE Reader

http://zxing.appspot.com/generator/