ANUGERAH EMAS KONVENSYEN TEAM EXECELLENT MPC 2018

Alhamdulilah tugasan kali ini berjaya membawa kumpulan KIK PTAR i-Clique meraih Anugerah Emas dalam Konvensyen Team Excellent Peringkat Wilayah 2018 ( Wilayah Selatan ) di Holiday Villa Johor Bahru City Centre

ANUGERAH EMAS BAGI INOVASI SOLAT ALERT SOFTWARE (SAS) DI ITEX2017

Alhamdulilah dapat juga melakarkan sejarah memenangi anugerah emas bagi penyertaan di International Invention, Innovation and Technology Exhibition (ITEX 2017) pula dengan produk inovasi Solat Alert Software (SAS). ....

Anugerah EMAS (GOLD) di Ekspo Reka Cipta, Inovasi dan Reka Bentuk (Invention, Innovation And Design Exposition) - IIDEX

Alhamdulilah kedua-dua projek inovasi yang saya sertai mendapat anugerah dalam IIDEX2016 daripada sejumlah 745 penyertaan keseluruhannya.

Awards at British Invention Show 2009

The British Invention Show, is the largest innovation and technology expo in Britain. UiTM submitted 8 entries of which all won medals.

Fasilitator Terbaik

Fasilitator Terbaik kali kedua berturut-turut. Sebenarnya kejayaaan ini adalah kejayaan anda semua.

Konvensyen ICC Kebangsaan

Naib Johan Sektor Awam, 10 Kumpulan Terbaik Sektor Awam, Anugerah Emas 3 Bintang Konvensyen ICC Kebangsaan

Pingat Emas Dalam Malaysia Technology Expo ( MTE)

Menerima anugerah Pingat Emas dalam Malaysia Technology Expo ( MTE) 2009 yang telah diadakan pada 19 hingga 21 Februari 2009 di PWTC, Kuala Lumpur. Pelbagai hasil penyelidikan telah dipamerkan oleh 460 peserta/ kumpulan daripada pelbagai IPTA, badan swasta, MRSM dan lain-lain organisasi.

Thursday, April 23, 2020

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan 1441H/2020M


Mukaddimah 

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadan , kali ni kita akan memasuki Ramadhan dalam keadaan sangat bersejarah dalam keadaan "New Norm" Normal Baharu disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan  PKP/MCO - Covid-19. Tiada solat berjemaah di masjid , tiada tarawih di masjid beramai-ramai , tiada iftar dan moreh di masjid seperti selalu                       

Tahun 2020 in kita jadikan rumah kita masjid untuk Solat Jamaah fardhu dan tarawih,  Ramadan tahun 2020 ini juga tiada pasar ramadan seperti biasa dan  tiada buffet ramadhan yang mewah di restoran atau di hotel. 

Semoga Ramdhan tahun ini. diganjari , diberkati serta lebih bermakna. Aamiin   
                    



Ya Allah berkatilah Ramadhan kami, ampunkan kami, anugerahkanlah kesabaran buat kami dalam hadapi segala ujian, sembuhkan lagi dari penyakit dan elakkan kami dari segala waba' serta anugerahkan bagi kami syukur, taat dan redha serta kelazatan dalam beribadah, bebas dari api nerakaMu.

Alangkah beruntungnya seseorang yang memahami nilai dan fadhilat dan kelebihan bulan tersebut yang ditambah dengan menekuni fiqh Ramadhan sama ada fiqh siyam (puasa) atau yang lain-lain lagi.

Kita mengharapkan agar Ramadhan pada kali ini diisi dengan penuh acara kebaikan sama ada amalan sunat dan sudah semestinya yang wajib perlu dilakukan dengan seterbaik mungkin. Justeru Bayan Linnas pada kali ini kami namakan tajuknya dengan “Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan.

Semoga pencerahan ini memberi satu matlamat dan inspirasi dalam melayari Ramadhan yang akan berkunjung tiba agar benar-benar menepati piawaian dan syariat Ilahi.


Adab Dan Amalan Di Bulan Ramadhan
Kedatangan Ramadhan pada kali ini, amat perlu kita isi dengan segala bentuk amalan kebajikan yang disunnahkan oleh  Baginda SAW. Yang lebih penting lagi, pastikan Ramadhan pada kali ini iaitu tidak dinafikan pahala ibadat yang kita tunaikan . Ini kerana kita melanggari syarat dan adab yang wajib kita tunaikan. Hal ini berdasarkan kepada sabda Rasulullah SAW:
وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ، فَلاَ يَرْفُثْ وَلاَ يَصْخَبْ، فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ، أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ
Maksudnya: Maka apabila pada hari kamu berpuasa maka janganlah bercakap kotor dan meraung marah. Maka apabila seseorang mencelanya atau memeranginya maka hendaklah dia berkata: Sesungguhnya aku berpuasa, Sesungguhnya aku berpuasa.
Riwayat Bukhari (1904)
Justeru manual harian Ramadhan dilaksanakan dalam mengukur piawaian pencapaian antara yang terutama adalah berpuasa kerana Allah dalam meninggikan nilai ibadat ini. Firman Allah SWT:
وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّـهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ
Maksudnya: Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya,
(Surah al-Bayyinah: 5)
Syed Qutb berkata: Ibadat kepada Allah yang Maha Esa mengkihlaskan ketaatan kepada-Nya, menjauhi syirik dan pendokongnya. Seterusnya ibadat yang tulus ikhlas kepada Allah itu adalah juru bahasa yang menterjemahkan akidah itu. Lihat Fi Zilal al-Quran, 17/484
Antara amalan dan adab yang baik untuk dilaksanakan adalah:
Puasa
  • Ta’khir sahur
  • Awalkan berbuka
  • Ikut sunnah dalam berbuka
 Solat fardu berjamaah
  • Dilakukan di masjid
  • Awalkan langkahan kaki ke masjid
  • Niat i’tikaf ketika memasuki masjid
  • Solat sunat tahiyyatul masjid
  • Solat sunat rawatib
  • Jawablah azan dan berdoa selepasnya.
 Banyakkan bacaan al-Quran
  • Cita-citakan untuk berkhatam
  • Tadabburkan ayat-ayatnya
  • Jangan rasa malas
  • Ajarkan anak dan keluarga ayat-ayat Allah.
 Banyakkan berinfaq
  • Tabung masjid
  • Anak-anak yatim
  • Fakir miskin
  • Orang tua
  • Ibu bapa
  • Kaum keluarga
  • Mereka yang dalam kesusahan seperti gempa bumi atau dilanda banjir
 Menunaikan zakat
  • Zakat fitrah
  • Zakat harta
  • Zakat ternakkan
  • Zakat perniagaan dan lain-lain.
 Menjamu orang puasa untuk berbuka.
Sabda Rasulullah SAW:
مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ وَلَا يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِهِ شَيْءٌ
 Maksudnya: Siapa yang menjamu orang berbuka puasa, maka baginya pahala orang tersebut dengan tidak dikurangi dengan sedikit pun.
Riwayat at-Tabarani (5275)
Lakukanlah amalan yang mulia seperti:
  • Memberi salam
  • Senyum kepada orang ramai
  • Membersih tandas masjid
  • Membersih masjid dan kawasannya
  • Membantu penyediaan makanan di rumah atau di masjid
  • Berbudi bahasa yang tinggi
  • Hadir majlis ilmu dan mempelajarinya
  • Solat tarawih
  • Qiamullail
  • Solat witir
  • Memperbanyakkan zikrullah
Ini kerana pahala amat besar dan lumayan dijanjikan untuk mereka yang sentiasa melazimi zikir. Antara zikir yang boleh kita amalkan ialah:
 سُبْحَانَ اللَّهِ، الْحَمْدُ لِلَّهِ، وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ
Selain itu, perbanyakkan istighfar antaranya Sayyid al-Istighfar (penghulu istighfar) :
اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ
Begitu juga doa keampunan kepada-Nya seperti :
ربَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
Dengan berdoa dan beristghfar, sudah pasti ia mempunyai banyak kelebihan antaranya:
  • Menghapuskan dosa
  • Dikurniakan anak
  • Diturunkan hujan
  • Dimurahkan rezeki
Terdapat satu kisah menarik daripada al-Hassan al-Basri berkenaan istighfar ini. Kisah ini dinukilkan oleh Imam al-Qurtubi dalam tafsirnya, al-Jami’ li Ahkam al-Qur’an. Pada suatu hari ada seorang datang mengadu kepasa Hasan al-Basri tentang masa kemarau. Hasan berkata kepadanya “Beristighfarlah kepada Allah”
Ada pula lelaki lain mengadu akan kemiskinannya. Beliau juga berkata “Beristighfarlah kepada Allah”. Ada pula lelaki lain berkata "Doakanlah supaya Allah memberikan ku anak.” Beliau berkata “Beristighfarlah kepada Allah”. Datang lagi lelaki lain yang mengadu tentang kebunnya yang kekeringan. Beliau berkata “Beristighfarlah kepada Allah”.
Anak muridnya berkata kepada Hasan “Beberapa orang lelaki datang dan mengadu pelbagai jenis perkara tetapi kamu menyuruh mereka semua membaca istighfar?”
Hasan menjawab “Aku sama sekali tidak mengatakan apapun dari diriku sendiri. Sesungguhnya Allah berfirman:
فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ﴿١٠﴾ يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا ﴿١١﴾ وَيُمْدِدْكُم بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَارًا ﴿١٢
“Aku katakan kepada mereka, “Mohonlah keampunan kepada Tuhanmu sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat dan memperbanyakkan harta dan anak2 mu dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai”  
(Surah Nuh: 10 - 12)
Mohon keampunan kepada-Nya, dengan penuh keinsafan. Moga-moga dengan itu tersingkap tabir noda yang menutup pintu hati kita. Dengan itu, apa yang dihajatkan, akan dikabulkan-Nya dan mendapat redha dari-Nya. Wallahua’lam.
Antara lain, sentiasalah berdoa di bulan Ramadhan lebih-lebih lagi ketika waktu yang digalakkan berdoa, antaranya:
  • Ketika berbuka
  • Ketika bersahur
  • Sedang berpuasa
Dalam bulan Ramadhan ini sebagai menghormati bulan yang mulia, bagi melayyakan kita untuk meraih لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ . Makanya beberapa pantang larang  hendaklah dijauhi, antaranya
  • Sifat marah hendaklah dijarakkan daripada diri kita
  • Sifat hasad dengki
  • Sifat dendam kesumat
  • Sifat takabbur dan sombong
  • Sifat memperlekeh saudara seIslam dan orang lain
  • Sifat wasangka yang buruk dan su’zhan hendaklah diganti dengan husnul zhan (sangkaan baik)

Bulan Ramadhan mengukuhkan Institusi Kekeluargaan
Sebenarnya siang Ramadhan telah membentuk program harian keluarga bermula dengan cara kita berbuka hingga kepada bersahur, begitu juga aktiviti solat tarawih dan solat fardu dengan menuju ke masjid.   
Sebagai contoh kebersamaan dalam berbuka puasa lebih-lebih lagi diisi dengan sedikit tazkirah, zikir, tahlil dan pesan memesan di samping membaca kisah suri teladan sewaktu menunggu berbuka puasa di kalangan kelaurga sudah pasti menatijahkan kerukunan rumah tangga dan perasaan gembira pada hati-hati ahli keluarga.
Selepas itu pula solat berjamaah iaitu solat Maghrib boleh menambahkan lagi perasaan kasih sayang dan keutuhan hubungan selaras dengan pencapaian matlamat Hablum Minallah  Dan Hablum Minnas.  Begitu juga aktiviti yang lain yang dibuat secara kekeluargaan seperti membantu dalam menyediakan makanan hidangan berbuka dan membasuh pinggan mangkuk serta mengemaskan dapur selepas itu boleh menambahkan lagi seri kekeluargaan. 
Menaiki kereta atau kenderaan bersama untuk menuju ke masjid atau surau dalam mengimarahkan malam Ramadhan dengan solat Tarawih, witir dan lain-lain sudah tentu memberi kesan maknawi yang cukup besar dalam jiwa mereka yang melakukannya. Ini menjadikan sebuah keluarga saling mengambil berat antara satu sama lain dan pengalaman anak-anak yang dilatih oleh ibu bapa sudah barang tentu menjadi satu nostalgia yanga kan dicorakkannya pula.
Tatkala mereka menginjak dewasa dan akan menceritakan hal tersebut keapda anak-anaknya pula. Mereka seupaya mungkin akan membuat jauh lebih baik daripada apa yang telah dilakukan oleh ibu bapa mereka dahulu. Natijahnya kelaurga akan menjadi aman damai dan penuh dengan kepuasan untuk meniti dan melayari bahtera kehidupan. Justeru benarlah Ramadhan sebagai pengikat kasih sayang dan penyambung silaturahim disamping membajai kerukunan rumah tangga dalam menuju kegerbang kebahagiaan.
Sifat berkasih sayang menjadi teras dan tiang utama dalam membangunkan institusi kekeluargaan dan juga masyarakat Islam. Dengan penghayatan Islam yang sebenar ibadat puasa serta pengisian malam dalam bulan ramadhan sudah pasti membawa banyak kebaikkan apatah lagi dilakukan secara bersama atau jamaie.
Semoga dengan amal jamaie ini serta berkat Ramadhan dan penambahan amalan yang disulami dengan keikhlasan akan menatijahkan kebahagiaan dalam kelaurga sehingga layak dinobatkan sebagai Baiti Jannti atau rumahku syurgaku. 

Penutup
Ramadhan yang membawa seri satu macam kebaikkan sudah pasti dapat dimanfaatkan oleh Mukmin sejati sama ada amalan yang wajib atau yang sunat, seperti tadarus al-Quran, Qiamullail, Solat Tarawih dan lain-lain. Begitu juga dengan mengkaji sejarah Ramadhan melalui kemenangan umat Islam sejak zaman Rasulullah SAW lagi sehingga kepada mutakhir ini. Sudah pasti kita dapati kemenangan Islam banyak berlaku pada bulan Ramadhan, seolah-olah mengisyaratkan kepada kita bahawa bulan Ramadhan memberi kekuatan kerohanian, spiritual dan juga semangat yang kental sehingga dapat melakarkan kemuncak kejayaan.
Benarlah kata Buya Hamka: Hidup kita hanya sekali, justeru biarlah beerti. Maka ambillah peluang Ramadhan yang akan menjelma tiba untuk diisi dengan sebanyak-banyaknya amalan yang soleh. Inilah musim durian runtuh kebaikkan dan kebajikkan. Marilah kita merebut peluang ini.
Oleh itu, marilah sama-sama kita menjadikan bulan Ramadhan al-Muabarak sebagai Madrasah Rohaniah dan Fikriyyah, yang boleh melonjakkan kita ke persada kejayaan.
Semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik untuk kita. Sekali lagi diucapkan Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan.
Akhukum Fillah
dipetik dari  laman web  Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Dapatkan ebook percuma dari JAKIM sempena Ramadhan




Terbitan Bhg Penerbitan JAKIM
FORMAT PDF ( Boleh download )



Terbitan Bhg Penerbitan JAKIM


FORMAT PDF ( Bolehdownload)
Anak BulanPuasa Ramadan , TarawikhQiamullailLailatulqadar  , Waktu Imsyak & BerbukaKadar Zakat Fitrah


Selamat berpuasa dan berqiamullail.



Friday, April 17, 2020

Rindu Ramadhan 2020



Muzik video Rindu Ramadhan vesi 2020

Rindu Ramadhan 

Yang tahu persiapkan diri

Yang rindu tak sabar menanti
Hadirnya setahun sekali
Ya Ramadhan…
Keindahan yang tiada tara
Kemuliaanya tak habis dibicara
Penuh dengan limpahan maghfirah
Ya Ramadhan

Rindu aku rindu
Rindu pada kedatangan
Bulan padanya keberkatan
Ramadhan ya Ramadhan
Ya Allah tolong sampaikan
Hajatku untuk berpanjangan
Nafasku hingga pengakhiran
Tajuk Nasyid : Rindu Ramadhan
Lagu/Lirik : Halim Ahmad
Artis : Devotees
2011 Hakcipta Terpelihara oleh Neurotic Studio

FACEBOOK RASMI DEVO
www.facebook.com/devoofficial
Muzik video Rindu Ramadhan vesi asal boleh lihat di 

http://ahmadfaizar.blogspot.com/2012/07/devotees-rindu-ramadhan.html  

Dapatkan ebook  percuma  sempena Ramadhan di 

http://ahmadfaizar.blogspot.com/p/ramadhan.html


JADUAL HARIAN SEORANG MUSLIM DI BULAN RAMADHAN
http://ahmadfaizar.blogspot.com/p/ramadhan.html


dan semua artikel /posting berkaitan ramadan 

http://ahmadfaizar.blogspot.com/search?q=ramadan&max-results=20&by-date=true

Happiness is knowing Ramadhan is coming very soon!

wasalam

Thursday, April 16, 2020

Lirik Lagu Tema / OST Jejak Rasul TV3 - Hafiz Hamidun



Lirik Lagu Tema/OST Jejak Rasul TV3  - Hafiz Hamidun


Betapa mulia...
Rasul-Rasul pilihan Allah...
Dibadai ujian..
Diterpa rintangan...

Jejak Rasul...
Walau jauh..
Jalannya membawa ke syurga...

Jejak Rasul sejarah dunia..
Ibrahnya membara di jiwa...
Lagu        : Hafiz Hamidun  (Arteffects Sdn Bhd)          
                 Peter Lim

Lirik        : Ahmad Fitri Yahya
Pengarah : Mohd Fady Khamis   
                  Ahmad Safwan Ahmad Mazlan 

Hafiz Hamidun is exclusively represented & managed by Arteffects International.
Booking / Enquiries:
management@hafizhamidun.com

Follow, Like & Subscribe:
http://www.twitter.com/hafizhamidun
http://www.facebook.com/hafizhamidun
http://www.instagram.com/hafizhamidun
http://www.hafizhamidun.com




Wednesday, April 15, 2020

Puisi : Terlena Oleh Pak Hamka






TERLENA

Waktu berlalu begitu pantas menipu kita yang terlena

Belum sempat berzikir di waktu pagi, hari sudah menjelang siang, Belum sempat bersedekah pagi, matahari sudah meninggi.

Niat pukul 9.00 pagi hendak solat Dhuha, tiba-tiba azan Zuhur sudah terdengar..

Teringin setiap pagi membaca 1 juzuk Al-Quran, menambah hafalan satu hari satu ayat, itu pun tidak dilakukan.

Rancangan untuk tidak akan melewatkan malam kecuali dengan tahajjud dan witir, walau pun hanya 3 rakaat, semua tinggal angan-angan.

Beginikah berterusannya nasib hidup menghabiskan umur? Berseronok dengan usia?

Lalu tiba-tiba menjelmalah usia di angka 30, sebentar kemudian 40, tidak lama terasa menjadi 50 dan kemudian orang mula memanggil kita dengan panggilan "Tok Wan, Atok...Nek" menandakan kita sudah tua.

Lalu sambil menunggu Sakaratul Maut tiba, diperlihatkan catatan amal yang kita pernah buat....

Astaghfirullah, ternyata tidak seberapa sedekah dan infak cuma sekadarnya, mengajarkan ilmu tidak pernah ada, silaturrahim tidak pernah buat.

Justeru, apakah roh ini tidak akan melolong, meraung, menjerit menahan kesakitan di saat berpisah daripada tubuh ketika Sakaratul Maut?

Tambahkan usiaku ya Allah, aku memerlukan waktu untuk beramal sebelum Kau akhiri ajalku.

Belum cukupkah kita menyia-nyiakan waktu selama 30, 40, 50 atau 60 tahun?

Perlu berapa tahun lagikah untuk mengulang pagi, siang, petang dan malam, perlu berapa minggu, bulan, dan tahun lagi agar kita BERSEDIA untuk mati?

Kita tidak pernah merasa kehilangan waktu dan kesempatan untuk menghasilkan pahala, maka 1000 tahun pun tidak akan pernah cukup bagi orang-orang yang terlena.


Puisi Terlena oleh : Pak Hamka - Al Marhum Prof Hamka
( Haji Abdul Malik Karim Amrullah)
Pujangga Nusantara
Disampaikan oleh :
Ustadzah Norhafizah Musa
Hayati dan sebarkan
Puisi Terlena oleh : Pak Hamka Disampaikan oleh : Ustadzah Norhafizah Musa
https://youtu.be/G4BZFkebYQQ

Puisi Terlena oleh : Pak Hamka Disampaikan oleh Yusof Kamal https://youtu.be/J_EcDKB6sg4


Saturday, April 04, 2020

Perkhidmatan Pandu Lalu (Drive-Thru) Pasaraya AEON STYLE



Idea perkhimatan Pandu Lalu (Drive-Thru) telah lama wujud namum bagi pembelian barang-barang runcit dipasaraya ia agak baru di Malaysia 

Contoh https://ahmadfaizar.blogspot.com/2020/04/driving-through-smartmart.html

Namun dengan suasana sekarang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dipanjangkan kepada dua minggu lagi. Maka pergerakan kita agak terbatas sekarang. Dan kita yang tidak mahu bersesak dengan orang ramai untuk membeli barang kan?


Oleh itu bagi mendapatkan bahan runcit dan stok makanan sekali kita mempunyai beberapa  pilihan, sama ada membeli barangan keperluan di Lazada , order melalui FoodPanda , GrabFood  , Grab Pasar atau yang lebih mudah lagi anda boleh menggunakan perkhidmatan Drive Thru.

Ketua Pegawai Eksekutif AEON Retail Malaysia, memperkenalkan dan menerangkan usaha untuk menjadikan perkhidmatan Drive-Thru ini mudah diakses oleh semua orang yang kini hanya boleh didapati di AEON STYLE Taman Maluri.
Anda kini boleh memesan terlebih dahulu melalui https://bit.ly/AEONDriveThru

Menerusi pengumuman di laman Facebook rasmi mereka, AEON Retail Malaysia membawa pengguna lebih selesa dan memudahkan mereka dalam masa-masa sukar ini. Memperkenalkan AEON Drive-Thru, salah satu rangkaian runcit terkemuka di Malaysia ini membolehkan pengguna membeli atau memesan keperluan melalui online dan kemudian drive thru ke AEON untuk mengambil barangan mereka. Itulah konsep drive thru literal … hanya untuk barangan makanan sahaja!

You may now order in advance via https://bit.ly/AEONDriveThru.

#AEONRetailMalaysia #AEONDriveThru #DailyNecessities #NoPanicBuying #WeCareWeShare #AEONSTYLETamanMaluri #SocialDistancing #AEONPersonalShopperServices

#covid19 #coronavirus  #StayHomeSaveLives   #StayHome #dudukrumah



Driving through SmartMart


What is SmartMart?
SmartMart is a drive-thru fully-automated store that allows customers to shop 2800 products (SKUs) from the comfort of their driver's seat.

The world's first fully automated retail store. Providing retailers with custom designs that allow for larger inventory and a smaller footprint.

SmartMart is cashier-less. All orders are delivered to the customer using patented automated technology. The store is virtually monitored 24/7 by our technicians providing customer assistance and ensuring quality control. 


A 24/7 automated convenience store
Allows shopping from comfort of vehicle

Example of store
History of the company
-Mike Rivalato, 1983
-Over the past 3 years, "proof of concept"
- Projected 1 trillion in revenue



What are the benefits?
Improve bottom line
Preserves Energy
Customer Friendly
Owner Friendly
Comfort and Versatility

What are the shopper benefits?
-Positive experience
-Open 24/7
-Over 30 security cameras
-Transactions in over 2 mins
-In both english and spanish


What are the benefits of owning a SmartMart?
- Virtually no competition yet
- Extremely high profit and returns
-Lower cost and upkeep
-Eco Friendly
- Accountability and virtually no theft

Jetson Family Technology

Patented
Specifically designed conveyer belt
Touch screen ordering
Shop from drivers seat

How does it work??
What is the future of this technology?
-4 TouchScreen points for faster service
- Shop From the Driver's Seat
- Pay with Cash, Credit, or Debit Card
- Products Arrive to Vehicle Window in 5 Seconds
-No Standing in Line to Check Out


Competitive advantage
No store labor to train and pay
Insurance costs reduced, less risk
Attract new customers with privacy and ease
Automated, Automated, Automated
Offers 2000 items, constantly reordered
Personal help if needed
Not alot of upkeep, less money on supplies

Shoppers

Meant for high frequency shoppers
Meets goals
Quick fix needs with limited time

Items held in store
-Milk, Bread, Fruits, and Veggies
-Medicine,  Soda
-Paper, Batteries, Ipod download cards



http://www.smartmartinc.com/

Drive Through Supermarket Concept


Drive Through Supermarket is a shop in which visitors make purchases without leaving the car. This approach to service is convenient first of all for those who can not afford to waste time searching for and choosing goods in the usual hypermarket. Let's take a closer look at how purchases are made in the Drive Market. The visitor enters the store by car. The premise of a trading hall is broken into sections, each of which serves only one car at a time.

Drive Through Supermarket Concept Video 1 





Drive Through Supermarket Concept Video 2 

 

The visitor enters the store by car. The premise of a trading hall is broken into sections, each of which serves only one car at a time. 


The buyer, following the light signs, approaches the free section and stops near the shelves with movable trays. In each tray are goods of a separate group. The buyer makes a choice and puts the products on the transport tape. 


Drive Through Supermarket Concept Video 3



A special feature of Drive Market is a well-thought-out optimal assortment, which has more than one hundred different names. At the same time, there are dozens of identical products under different brands, and all products undergo rigorous selection before being sold.

This approach greatly simplifies the selection process and shortens the time for shopping, because the store has already selected the best products, and the buyer can only decide which of them suits him. In addition, in the Drive Market there is no possibility of manipulation by the buyer with the help of marketing psychological techniques. If in an ordinary hypermarket to promote sales of individual goods are placed on the shelves at eye level, then in the Drive Market all goods are in equal conditions.

Thus, the buyer is protected from the imposed purchases and can be sure that he will buy only the goods for which he originally came to the store. So, the choice is made and the products are sent to the cashier, where the calculation takes place. After payment the cashier puts the goods in packages and places them in the trunk of the car, or, if the purchase is small, passes to the buyer through the window. Shopping was a success, and instead of long hours of walking around an ordinary supermarket, no more than 5 minutes were spent on purchases.


Source:

https://www.youtube.com/user/dahirsem/videos

Contact Me

Snap & Read with QRCODE Reader

http://zxing.appspot.com/generator/