Friday, January 21, 2011

BAGAIMANA MENJADI ISTERI SOLEHAH BAGI WANITA BEKERJAYA?

Hari ni ambil cuti uruskan anak-anak sekolah dan asrama, sempat juga dengar Topik Pagi Radio IKIM FM dalam slot Warna Pagi bersama DJ Pian & DJ Siti 
http://www.ikim.gov.my/ikim.fm/
JUMAAT 16 SAFAR / 21 JAN: TOPIK PAGI "BAGAIMANA MENJADI ISTERI SOLEHAH BAGI WANITA BEKERJAYA?"  BERSAMA USTAZAH NORHAFIZAH OSMAN (UTM) DALAM TOPIK JUMAAT DGN TAJUK "ISTEIKU BIDADARIKU DI SYURGA".
Alhamdulillah... topik yang dibincangkan tadi sgt berkesan dan bermanfaat. ramai juga yang memberimaklumbalas dan ada juga yang terkesan  
komen mereka difacebook
http://www.facebook.com/warnapagi/posts/194127210601139


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=122776481125634&set=a.108591199210829.9002.108122122591070


Bersama ini rakam yang sempat dibuat http://faizar.blip.tv/file/4666092/ part 2 akan menyusul kemudian
http://www.jalinanukhuwah.com/ikim.fm/
Maklumat lain berkaitan isteri solehah di internet


http://ustazazhar.com/v1/pelbagai/isteri-solehah-2.html

Assalamualaikum.
Ustaz,
Saya ingin menjadi seorang isteri yang dapat membahagiakan suami & di redhai.
saya ingin meminta pendapat, bagaimanakah cara terbaik utk menambat hati suami utk mewujudkan rumah tangga yg bahagia & diberkati?
Terima kasih.
.....
w.salam
* Isteri yang sentiasa mencintai dan menghormati keluarga suaminya seperti mana ia menghormati dan menyayangi keluarganya sendiri.

* Isteri yang sentiasa menjaga aurat dari pandangan yang bukan mahramnya dan pandangan matanya sendiri. Tidak membenarkan lelaki bukan mahram memasuki rumahnya ketika ketiadaan suami.

* Isteri sedia menjadikan suami sebagai ketua dalam rumah tangga mereka. Ini kerana sifat semulajadi itu Allah anugerahkan kepada lelaki.

* Isteri sedia memberikan kesetiaan, ketaatan dan kepatuhan kepada suaminya selagi suruhan suami tidak bertentangan perintah agama.

* Isteri sedia memberikan layanan dan kasih sayang yang sepenuhnya sehingga membuatkan suami berasakan rumah tangganya adalah tempat untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan dari sebarang masalah kerja.

* Isteri yang sentiasa menjaga rahsia dan maruah suaminya, begitu juga dengan maruahnya sendiri ketika ketiadaan suami. Isteri mestilah memohon keizinan suaminya untuk keluar dari rumah atau untuk mengerjakan puasa sunat.

* Isteri mestilah bijak menguruskan harta suami dalam berbelanja dengan kadar sederhana dan tidak membazir. Cara ini dapat menyelamatkan suami daripada masalah kewangan.

* Isteri yang sedia menerima pemberian suami dengan penuh keikhlasan dan kerelaan. Isteri tidak meminta sesuatu yang suami tidak mampu menunaikannya.

* Isteri yang sentiasa bersyukur dan tenang, sama ada menerima nikmat atau dugaan daripada Allah. Sedia melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu serta perintah Allah dengan tabah dan sabar.

* Berdiam diri sambil mendengar bila suami bercakap.

* Isteri yang sedia melayani dan memenuhi kehendak batiniah suami bila diperlukan.

* Isteri yang sentiasa menghias diri bila di hadapan suami dan
sebaliknya pula bila ketiadaan suami.

* Isteri yang sentiasa mendahulukan keperluan suami dari keperluannya sendiri.

* Isteri yang sentiasa bersikap malu terhadap suaminya, bersopan santun dalam perkataan dan juga perbuatannya.

* Isteri yang menemani suaminya ke muka pintu bila ia hendak keluar dan menyambutnya dengan senyuman bila ia pulang.

wallahua'lam 

rujukan lain

http://dppkd.tripod.com/shoutus/muslimat1.htm
0 comments:

Contact Me

Snap & Read with QRCODE Reader

http://zxing.appspot.com/generator/